Popularan način povratka omiljenih motiva iz prošlosti u svakodnevno okruženje jednostavno je uz pomoć detalja dekorisanih dekupaž (decoupage) tehnikom.

..................................................................................







Veoma popularna tehinka korištenja salveta i tankog specijalnog papira danas asocira na Francusku, iako svoje korijene vuče iz Velike Britanije, Kine i istočnog Sibira.

Decoupage je veoma stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanja i lakiranja.

Isjecanjem papira, odabranih motiva salveta ili samo minijaturnih segmenata nastaju čitave umjetničko-unikatne kolekcije proizvoda za dom i dekoraciju uopšte.


Strpljenje i preciznost

Danas se susreću brojni sajtovi koji svojim posjetiocima nude osnovne smjernice kako da postanu dekupaž majstori, kao i razni interaktivni kursevi usavršavanja i izučavanja svakog stepenika u procesu izrade.

Međutim, iako je ovo mnogima samo hobi i kvalitetan način za ispunjavanje slobodnog vremena, pravi dekupaž umjetnici provode sate dekorišući jedan predmet čije cijene na tržištu variraju.

Kako se kombinovanje uzoraka, preciznost, te postupak lijepljenja i lakiranja produžavaju, tako je i cijena određenog predmeta veća.

Dekupažom se može tretirati sve što se želi: od figura, činija, saksija, pa preko drvenih komada namještaja, nakita, stakla, keramike, do zidova i čitavih enterijera.




Enterijer dekorisan dekupaž tehnikom

Detalji za dom, sitnice ili komadi namještaja tretirani unikatnim salvetama imaju najveću vrijednost u svijetu dekupaža. Danas se na mogim aukcijskim i prodajnim sajtovima traži „salveta više“, kako bi od nje kasnije nastao predivan umjetnički komad.

Ukoliko se u dom želi unijeti posebna boja, uzorak ili lik, onda je dekupaž pravi izbor. Klasični stil, šik ili pop dizajn, shabby chic ili vintage, moderno ili barokno – odabir zavisi od želja svakog pojednica i načina na koji stilove u svom domu kombinuje.







Za više informacija o predmetima sa fotografija, kliknite ovdje.