Kamen je materijal koji prenosi poruke prošlosti - nekada neophodan i nezamjenjiv, danas je više statusni simbol i odraz luksuza, ali uvijek elegantan i jedinstven.

Opravdano ili neopravdano, danas se kamen posmatra više kao estetski, a manje kao konstruktivni materijal. Osim ustaljenih načina primjene kamena u enterijeru, koji su zaista mnogobrojni, kamen može biti inspiracija i drugačijim, krajnje kreativnim rješenjima i detaljima.

U svom iskonskom obliku, kamen asocira na prošlost. Rustičnost srednjovjekovnih zidina je ono što i danas privlači svojom stabilnošću i trajnošću, te se tako, u savremenim domovima, oblaganjem zidova kamenom pokušava postići ovakav efekat.   

Ako se u cijelu priču unese malo mašte i lične kreativnosti, zidovi mogu postati prava umjetnička djela, neponovljivi detalji sa izraženom individualnošću. Osim restlova raznih vrsta kamena (što više različitih boja i tekstura - to bolje), za ovakvo oblaganje mogu se koristiti i komadi stakla, keramike, opeke i na taj način može se biti ekonomičan, a i ekološki osviješten.