Mape i karte svijeta, pojedinih država ili gradova mogu da budu sjajan dekorativni dodatak, a ponekad i glavna tema čitavog enterijera.

U dnevnoj, spavaćoj, dječijoj sobi ili na komadu namještaja, geografske karte su izuzetno zanimljive i često korisne.

Ukrašavanje mapama je tradicija koja datira još iz doba antičkog Rima. Rimljani su, razrađujući regionalne mape i gradske planove, preslikavali karte u mozaik pločica. Stotinama godina kasnije, u toku renesanse i velikom periodu istraživanja, mape su žestoko osporavane kao nacionalna tajna i često su bile sakrivane. Međutim, čak su tad imale svoju dekorativnu vrijednost.






Ljepota mapa

Danas su dekorativni efekti geografskih mapa (grafičkih ili likovno-umjetničkih djela) veoma priznate od strane dizajnera enterijera koji cijene njihovu ljepotu, dizajn i fleksibilnost. U zavisnosti od pojedinačnih karti, njihove prezentacije i konteksta, one mogu da budu savremene-edukativne, tradicionalno-antičke, apstraktne, figurativne ili šaljive (dječije karte).



Jasne i izražajne boje, grafički prikaz i ljubav prema nauci, putovanjima ili istraživanju nepoznatog, mogu da utječu na unošenje mapa u enterijer. Lako se kombinuju, prilagodljive su i na razne načine pronalaze put da se u svaki stil jednako kvalitetno uklope.




Antičke mape i globusi

Dekorativno korištenje antičkih mapa (onih koje su štampane u tonovima krem, maslinasto zelene i smeđe) i nekadašnjih teritorijalnih podjela, najčešće se koriste u tradicionalnom, kolonijalnom, vintage i shabby chic stilu. Ljubitelji kolekcionarstva često sakupljaju različite dimenzije i to im predstavlja više hobi nego dekoraciju. Ali, one poredane u neobičnim i okvirima različitih veličina, stvaraju prelijep ambijent i uvijek zanimljivu temu za razgovor.

 

Inovacija i noviteti

Uviđajući sve prednosti i neobične efekte koji karte ostavljaju u enterijeru, proizvođači namještaja, roletni i dekorativnih detalja sve češće koriste ovaj geografski print kao glavni motiv svojih proizvoda. Pored dječijih soba, gdje su osim dekorativne, karte često i veoma edukativne i pomažu u dječijoj orijentaciji, one se koriste i u dnevnim sobama kao tapete, kao osnova za dalju dekoraciju. Iskoristite samoljepljive tapete da ih aplicirate na police, vrata, stolove ili za kupatilo. Efekat će biti veoma jedinstven i iznenađujući. Oni koji se jednom naviknu na prisustvo geografije u svom domu, teško uspiju da se ikad od nje posve odvoje.