Jeste li znali da je plava boja najpopularnija u svijetu? Kompanija Dulux provela je globalno istraživanje i otkrila da 42 posto muškaraca i 30 posto žena favorizira upravo ovu boju.

Plava umiruje i snižava krvni pritisak, daje osjećaj rashlađenosti, podiže raspoloženje, jača intuiciju. Najproduktivnija je boja i može osvježiti dom za čas. Označava i udobnost, sigurnost, aristokratiju, lojalnost... Može se koristiti u skoro svim prostorijama doma. Najbolja je kombinacija plave sa bijelom bojom, ali i druge kombinacije mogu izgledati lijepo.

 

Plava spavaća soba

Monokromatska spavaća soba oduševit će ljubitelje plave boje. Evo kako to izgleda.

 

Dizajnerske stolice

Zagasito plave dizajnerske stolice dominirat će u prostoru gdje su zidovi tamne boje. U tom slučaju pod mora biti što svjetliji da ne biste "zatvorili" prostor.

 

Jastuci su odlično rješenje

Najjednostavniji način da unesete plavu boju u dnevni boravak jeste uz pomoć jastuka. Kupite navlake u plavoj boji različitih dezena i nijansi. Plava boja se odlično slaže sa elementima od drveta, tako da je ovaj dnevni boravak odlično ukomponovan.

 

Plava posteljina

Ukoliko vam je potpuno plava soba previše, kupite posteljinu u sivoj boji i prekrivač u boji zida.

 

U kombinaciji sa narandžastom

 Dodajte detalje u narandžastoj boji poput vazni, dekica, čak i fotelja.

 

Ne zaboravite na vrata

I vrata možete ofarbati u plavo. Odaberite svijetlu nijansu koja će dati novu dimenziju vašoj shabby chic kuhinji.

 

Moderno i sa stilom

Svijetlo siva u kombinaciji sa zagasitom plavom bojom, te detaljima u crnoj i boji drveta, sinonim su za moderan dom u kojem stila ne nedostaje.

 

Kraljevsko plava

Kao što joj i samo ime kaže, ova nijansa plave krasi raskošne enterijere. Budući da je izrazito jaka boja, treba je umjereno koristiti.

 

Nježne nijanse

Dovoljno je pogledati fotografiju. Opis uopšte nije potreban. Prelijepa dekoracija.

 

Plavo - bijela kombinacija

Tamno-plava boja u kombinaciji sa bijelom odličan je odabir za one koji vole eleganciju.