Nakon koralno crvene, Pantone je konačno proglasio koja je to hit boja za 2013. godinu.

................................................................................

 

 

 

 

 

Upečatljiva i snažna – smaragdno-zelena zvanično je trend za narednu sezonu u uređenu enterijera, ali i u modnom svijetu.

 

Spektakularna nijansa

Jaka, spektakularna i lijepa nijansa, smaragdno-zelena idealan je ton za akcente u enterijeru. Ona je srodna tirkizno-zelenoj, međutim smatra se nešto otmjenijom i elegantnijom.

Smaragdno-zelena, kao i mnoge druge, dolazi u nekoliko nijansi, te je tako prilagodljiva za svaku prostoriju: od kupatila do kuhinje. Ovisno o želji, njen ton može da bude jako izražajan ili sa nešto više pastelnog hlada.

I kao detalj i kao glavni ton

S obzirom da je zelena ton koji se nalazi svuda oko nas u prirodi, tako je i ova nijansa jedna od onih koje mogu da budu predstavljene i kao akcenat i kao osnova za dalje dekorisanje.

Sa psihološke strane, zelena otklanja stres, djeluje umirujuće i baš se zbog toga preporučuje kao nijansa koja koja je odličan izbor za boju zida, kuhinjskih elemenata ili zavjesa u spavaćoj sobi. Kombinovana sa bijelom, daje svjež, prozračan i elegantan izgled svakoj sobi, a posebno dnevnoj.

 

Luksuzni kamen - smaragd

Iako veoma dekorativna, samragdno zelena je izuzetna boja u prostorijama koje imaju veliki izvor prirodnog svjetla. Ipak, u mračnim enterijerima ona može da djeluje pomalo depresivno.

Primjenjiva u prostorijama koje imaju visoke plafone, ona ima moć da vizuelno umanji visinu zidova. To su samo neke od njenih prednosti i dobrih strana. Ipak, kao sofisticiran i luksuzan kamen, smaragd je jedan od omiljenih u zlatarstvu, te tako omiljen i kod mnogih žena. Ako ga možete zamisliti na svom prstu, onda je ova nijansa zelene odlična i za vaš enterijer.

 

Izvor fotografija