Često su plafoni ignorisani kada su uređenje i dekoracija u pitanju. Većini problem predstavljaju boje zidova i kako naglasiti određene strane, dok se na plafon nepravedno „zaboravlja“.

..................................................................................





Kakav efekat može da ima akcentovan plafon? Evo nekoliko ideja...

Otkrijte „peti“ zid

Oslikana tavanica, strop, plafon ili koji god izraz da se upotrijebi, znači samo jednu stvar: neminovan izbor boje koja će se na najbolji način uklopiti u ostatak enterijera. Prije nego se krene u akciju krečenja, potrebno je dobro sagledati boje namještaja, izvore svjetlosti (prirodne i vještačke), kao i ono što želi da se postigne dekorisanjem.

Istraživanje petog zida je bitno zbog odabira boje koja tonira cijelu prostoriju. To zavisi od toga da li se želi postići tamnija i dramatičnija atmosfera, toplija i opuštena ili svježa i prozračna.




Hrabro u drugačijoj dimenziji

Ukoliko postoji strah od promašaja, treba se imati na umu činjenica da lagane boje tepiha mogu da izbalansiraju tonove unutar ambijenta. Tako naprimjer ako imate smeđi plafon i tamniji parket, za „otvaranje“ prostorije odlično rješenje je svjetliji tepih. Međutim, za naglašavanje potpuno tamnog enterijera, potrebno je izabrati tamniju prostirku.

Efekti i kontrasti koji se postižu krečenjem plafona, teško se mogu postići njegovim klasičnim i najčešćim bijelim tonovima, čak i ako se poradi na bojama ostalih zidova. Zanimljivi kontrast i snop boja koje uz pomoć svjetla padaju sa plafona jedinstven su dekorativni efekat.






Idealni visoki plafoni

Za visoke plafone i obilje lajsni na njima ili zidovima, boja je način da se istakne njihova ljepota koja danas i nije tako česta, s obzirom na popularne „spuštene“ plafone. Ovaj nešto ekstravagantniji stil zahtijeva specifičan namještaj i detalje. Balansiranjem svih ovih detalja, dobijaju se netipični i drugačiji enterijeri, koje danas mnogi priželjkuju. Uz malo truda, ova ideja se lako sprovodi u djelo.






Vesele boje

Boje su tu da bi se njima eksperimentisalo. Tako se na plafonu mogu oslikati pruge, krugovi ili bilo koji geometrijski oblik, kao i vedra boja. Za svježe enterijere i dječije sobe, preporučuju se žuta, zelena, tirkizna. Također, ne postoji ograničenje ni za ostale prostorije: kuhinja, trpezarija, dnevna ili spavaća soba – svaki prostor sa dobrom organizacijom može imati tretirane plafone.





Vodite računa da se plafon u boji nikako ne slaže uz enterijere koji u sebi već posjeduju kombinacije mnogih boja i asesoara. U tom slučaju se stvaraju zagušeni prostori, pretrpani tonovima i sklad može lako biti narušen. Za sve ostale situacije – peti zid može da bude sinonim za „petu stranu svijeta“. Zašto da ne?!