Kada se odlučite da bacite neki stari komad namještaja, razmislite da li zaista želite da ga se zauvijek riješite. Nakon što pogledate radove naše čitateljke Lejle i upoznate se sa njenim predivnim hobijem, možda ćete promijeniti mišljenje.

..................................................................................







Kredenci, stolice, kovčezi i ostali komadi namještaja nakon dugo godina vjernog služenja, vrlo često lako odlaze u ”penziju”. Međutim, ukoliko imate sreće da ih neko kreativan i strpljiv propusti kroz svoje ruke, oni mogu da se, osvježeni i ofarbani, potpuno neprepoznatljivi, vrate u vaš dom.

Upravo jedna takva kreativna i svestrana djevojka udiše život starim i oronulim komadima namještaja, kojima na prvi pogled nema spasa.


Kreativna diplomirana pravnica

Lejla Selimović živi u Zenici i za sebe kaže da je diplomirana pravnica sa viškom slobodnog vremena. Ova dvadesetosmogodišnja djevojka nakon diplomiranja nije uspjela da pronađe posao ali nije sjedila skrštenih ruku.

Prihvatila se onoga što je ispunjava i što joj upotpunjava vrijeme te je tako njen hobi došao do izražaja i oduševio mnoge.




Višak slobodnog vremena, između ostalog, ispunjavam radeći stvari za svoju dušu, ponovnim buđenjem kreativne strane svoje ličnosti, koja je određeno vrijeme bila uspavana zamornom pravnom literaturom - sa smiješkom objašnjava Lejla.


Prije i poslije efekat

Lejla u svoj hobi ulaže mnogo ljubavi i energije. Na ovaj način pokušava da u životni prostor unese nešto više originalnosti i topline, nego što je to moguće tvornički proizvedenim detaljima.

Lično smatram da lijep i skladno uređen životni prostor nije uvijek pitanje bogatstva, te da uz malo mašte i rada svako može imati originalan kutak u kojem će se osjećati ugodno. Sigurno svi na tavanu, u podrumu, garaži imaju stari stolić ili policu koju su stotinu puta poželjeli baciti, no ja im savjetujem da prije nego se na to odluče - daju još jednu šansu tim stvarima.

Stari kredenac, stolica, škrinja, komoda, luster, stara vješalica, ram za ogledalo ili bilo koji drugi zaboravljeni i naizgled neupotrebljivi predmet može zasjati novim sjajem - kaže Lejla.

Evo kako izgledaju predmeti prije i poslije Lejlinog redizajniranja i oslikavanja.





Unikatni rad

Ne postoji šansa da se ista stvar oslika i restaurira dva puta te je stoga svaki komad koji naša čitateljka uredi - jedinstven i unikatan. Ona koristi tehnike ručnog i šablonskog oslikavanja, kao i veoma popularnu dekupaž (franc.decoupage) tehniku. Tako transformacijom starih komada namještaja u nove, Lejla udiše novu ljepotu i šarm, za koje se ni ne pretpostavlja da mogu da ih imaju. Cvjetnim motivima, bojama, različitim dezenima tkanina ili perlama daje završni izgled, čemu predstoji veliki posao šmirglanja i čišćenja.





Za sve one koji stvari gledaju malo drugačijim očima, koji iz naizgled stare i neupotrebljive stvari mogu izvući ono najljepše, koji su kreativni i vole imati jedinstveno uređen životni prostor, ovo je idealan hobi. Obilazeći komisione, gradske buvljake, zavirujući u garaže, tavan, baštu u potrazi za starim i zaboravljenim stvarima, koje samo čekaju malo boje, šmirgle i šara da ponovo zažive, ispunjavam svoj dan - poručuje Lejla.


”Stara – nova” stvar u vašem domu

Baveći se ovim divnim hobijem i stvarajući stvari za sebe i svoj kutak, mnogi ljudi u Lejlinom okruženju uvidjeli su sa koliko truda i pažnje ona prilazi svakom detalju. Tada su i oni poželjeli bar poneki komad u svom domu i tako danas Lejla pojedine komade restaurira po želji svojim poznanicima i sugrađanima. Stvari su se odvijale sasvim spontano, a danas ona već ozbiljno razmišlja da se svom hobiju posveti potpuno i da ga podigne na jedan viši nivo.


Do sada sam radila samo za svoju dušu, ali nakon dužeg vremena bavljenja ovim poslom koji me ispunjava ne isključujem mogućnost da svima onima, koji bi željeli udahnuti život starom komadu namještaja, a od koga se ne mogu odvojiti – oslikam predmet prema želji, po narudžbi. Za one hrabre koji ne pribjegavaju sigurnom (i često dosadnom) uređenju životnog prostora, one koji žele svom domu dati dašak osobnosti, oslikani namještaj može biti idealno rješenje - smatra Lejla.





S obzirom na to da Lejla radi ove divne komade po narudžbini, za sve one koji imaju nešto staro, a žele da mu podare novi sjaj, jer ih podsjeća na nekoga ili nešto, mogu joj se javiti na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Nadamo se da vas neće ostaviti ravnodušnima, jer sa ovoliko predanosti i ljubavi prema uređenju i dekorisanju, nemoguće je ostati takav.