Čuvarkuća je odavno poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a pored toga je i vrlo lijepa i dekorativna biljka. Naša čitateljka uzgaja je u dvorištu i na terasi, te je sa nama podijelila fotografije ove jednostavne i lijepe biljke.

..................................................................................







Kod nas najpoznatija pod nazivom čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum), ova biljka se još naziva i cmilić, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara.

Naša čitateljka Lena dostavila nam je fotografije čuvarkuće, za koju kaže da je najnezahtjevnija biljka koju je ikada imala u svom dvorištu. Raste svuda, a ona je jedan dio liski sa stabljikama prenijela i na terasu, jer obožava njen jednostavni izgled.

U našim krajevima vjeruje se da ova biljka štiti od groma i bolesti, te je po tome i dobila naziv. Samo neka od njenih ljekovitih svojstava su liječenje herpesa, opekotina, upale grla i mnogih drugih oboljenja.

Leni se zahvaljujemo na fotografijama koje je poslala na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.