Kada živite u zemljama gdje je uglavnom tmurno vrijeme, mogućoj depresiji treba doskočiti prozračnošću i veselim bojama u enterijeru. Evo kako to rade Šveđani, odnosno beogradska dizajnerica sa švedskom adresom, Aleksandra Stratimirović.

....................................................................................................................................................

Poznato je da su stanovnici krajnjeg sjevera veoma svjesni svjetla i utjecaja na ambijent i raspoloženje. Dugi ljetni dani za čas zamijene duge zimske noći, a svaka od ovih situacija nosi svoju svjetlosnu čar. Senzibilnim odnosom prema svjetlu i formi kreira se taj karakterističan i jedinstven ambijent švedskog doma.

Na nedavno otvorenoj izložbi 'Oblikovanje svjetla na švedski način' u galeriji Bela Vida u Sarajevu, Aleksandra Stratimirović predstavila je svoje radove zajedno sa još 17 švedskih dizajnera, čije fotografije možete pogledati u nastavku.

Glavne odlike švedskih enterijera su vedrina i prozračnost, što i ne čudi s obzirom na klimatske uslove koje povezujemo s tim geografskim područjem. Upotreba bijele (ne)boje, namještaj ravnih linija i nepretrpanost prostora, švedski dizajn možemo usporediti s minimalističkim stilom. No, dok minimalizam zna djelovati hladno, švedski enterijeri zrače toplinom i udobnošću.

Na postavci su izloženi i proizvodi kupljeni u švedskoj kompaniji IKEA, te dizajnerski komadi namještaja bh. proizvođača Artisan, Sinkro, Philips, Ligne Pure i Calisto.

Za više informacija o proizvodima i cijenama kontaktirajte galeriju Bela Vida na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili telefon 033/264 660.