Švedska rezidencija u Sarajevu smještena je u jednostavnoj dvospratnici u sarajevskom naselju Višnjik. Kao i većina objekata iz susjedstva, od ulice je odvojena avlijskim zidom a posjeduje i prekrasnu baštu iz koje se pruža pogled na grad. ..................................................................................






Individualni pečat rezidencije

Sarajevska rezidencija relativno je mala u odnosu na ostale koje se nalaze širom svijeta, a čije fotografije smo imali priliku vidjeti u knjizi specijalno priređenoj kako bi predstavila domove švedskih ambasadora iz različitih geografskih podneblja. Dom švedskog diplomatskog predstavnika u Bosni i Hercegovini uređen je u skladu sa zvaničnim protokolom o opremanju ove vrste objekata, no njegovi vlasnici uspjeli su mu dati izuzetan individualni pečat.

Prostor prepun svjetla

Objekat posjeduje privatni i javni dio. Ovaj javni dio često je mjesto susreta, prijema i drugih druženja koje organiziraju ambasador i njegova supruga. Posebno dojmljiv jeste salon iz kojeg je moguć izlaz u baštu i koji zbog velikih staklenih površina i povoljne orijentacije posjeduje obilje svjetlosti. Salon je opremljen komadima namještaja koji se smatraju klasicima švedskog dizajna: njega karakterizira funkcionalizam i praktičnost, upotreba drvenih oblika jasnih linija te maštovitih uzoraka tkanina.

Pažnju posebno privlače vedri i bojom bogati patterni Josefa Franka, arhitekte i slikara švedskog modernizma, koji se susreću na lampi, sofi pa čak i pladnju za serviranje. Objekat posjeduje i mnoštvo umjetničkih djela švedskih autora koji genijalno vladaju jezikom slikarske apstrakcije. Lampe i svijećnjaci neizostavan su elemenat švedskog enterijera, te je ova sjevernjačka tradicija upotrebe ambijentalnog svjetla ukomponovana i u sarajevsku rezidenciju.


 

Autor: Aida Murtić