Vizantijski car Konstanin Porfirogenet za Zadar je rekao da je grad stariji od Rima. Bez obzira na svu naivnost takve tvrdnje, na mjestu današnjeg Zadra oduvijek je bio grad. Čak i prije nego je promaknut u rang kolonije rimskih veterana. 

Posebnu atmosferu kojom odišu kamene ulice unutar istorijskih zidina možete upijati u jednom od brojnih kafića, restorana ili konoba u kojima ćete ugođaj začiniti ukusnim domaćim specijalitetima. Mi smo nažalost bili samo na proputovanju u okviru naše Grimizne turneje, tako da smo imali vremena posjetiti samo nedavno otvoreni restoran Harbor. Preuređeni prostor nekadašnjeg Maraschino bara inspirisan je lokacijom, brodskim enterijerima i mašinama. Elementi izrađeni od čelika, poput polica i rasvjete, brodske lampe pa čak i cijeli pramac broda našli su svoje mjesto u ovom restoranu i klubu. 


Popili smo kafu i u ugodnom razgovoru sa vlasnikom restorana saznali pojedinosti o turističkoj ponudi ovog grada. Nakon Harbora obišli smo i Hotel Bastion koji se nalazi u centru Zadra, u njegovoj istorijskoj jezgri. Izgrađen je na temeljima srednjevjekovne tvrđave Kaštela. 

U Zadru svakako treba posjetiti Crkvu sv. Donata, Katedralu sv. Stošije, benediktinski kompleks sa Crkvom sv. Marije i ostalu spomeničku baštinu, te savremena arhitektonska ostvarenja kao što su prve Morske orgulje na svijetu i Pozdrav Suncu, te probati priznati originalni zadarski liker Maraschino. 

Višegodišnja burna istorija, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada.