Tvornica čuda. Tako bismo mogli nazvati radionicu u podrumu jedne sarajevske zgrade, skrivenu od očiju slučajnih prolaznika i radoznalih komšija. Tek rijetki dobiju priliku proviriti iza debelih vrata i posmatrati kako nastaju različiti, čudesni oblici i kompozicije od drveta. 

Radionica se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od drugih, njoj sličnih. Male i velike mašine poredane po ćoškovima, raznovrsni alat „kao pod konac“ složen na policama, veliki stol na sredini gdje nastaje čarolija ... Mislite da pretjerujemo? Pročitajte do kraja. 

 

Kuhinje za curice

Davorin Groti (54) i njegov sin Renato (26) već  godinama prave sve ono što najkreativniji (ili najlucidniji) mogu zamisliti. Plakare u obliku zamka (da, dobro ste pročitali), komode od recikliranih regala, personalizirane kućice za pse, skulpture od drveta u obliku školjke  ...  Vaše želje pretvaraju u mala umjetnička djela u što su nas uvjerili čim smo kročili u njihov skriveni svijet. 

Zatekla sam ih kako farbaju mini kuhinju za djecu u jarko ružičastu boju. I to ne bilo kakvu kuhinju. Ova je imala i šporet i mikrovalnu i rernu i sudoper ... Sve napravljeno od drveta.   

- Komšinica mi je tražila da joj napravim kuhinju za curicu. Nakon što ju je objavila na Facebook-u, dobili smo odmah još četiri narudžbe. Nisam ni bio svjestan koliki utjecaj imaju društvene mreže - iskren je Davorin. 

Dok farba kuhinju pokazuje da koristi isključivo ekološke boje, jer je svjestan da druge mogu imati štetan utjecaj na zdravlje i okolinu. Međutim, to nije jedino što ga čini ekološki osviještenim i prijateljem prirode. 

- Ne volimo bacati stvari. Mislimo da se sve može iskoristiti, što sam nebrojeno puta i dokazao - objašnjava Davorin dodajući - Nedavno me je prijatelj zvao da mu napravim kuhinju, a htio je baciti regal. Ja sam na kraju od regala napravio prednji dio kuhinje što mu je uštedilo novac, a izgleda jednako dobro kao da je kupio novu ivericu.

 

Kućice za životinje

Da im ideja ne manjka pokazuje i kućica za pse koju su napravili prošle godine za Lady, lokalnu miljenicu. Kućica kao da je izašla iz Andersenovih bajki. Obložena stiroporom, sa bijelom fasadom, prozorima, zelenim krovom i malim dimnjakom. 

Osim za pse, prave i kućice za ptice, stalke za akvarijume, ... Veliki su ljubitelji životinja tako da u izradi ovakvih elemenata posebno uživaju.

- Radimo i restauraciju stilskog namještaja kojeg često prati "decoupage" tehnika, odnosno ukrašavanje salvetama - kaže Davorin dodajući da mogu restauirati tapacirani namještaj koji ne zahtijeva šivanje. - Osim toga, u posljednje vrijeme imamo i zahtjeve za stolove i krevete od paleta. Mogućnosti su brojne.

Renato posebno ističe izradu modernog pločastog namještaja po željama kupaca. 

- Da ne biste pomislili da se bavimo isključivo kreacijama od punog drveta, pozvao bih sve zainteresovane da posjete našu stranicu na Facebook-u gdje mogu vidjeti fotografije visokokvalitetnog, modernog namještaja po mjeri koji smo napravili za naše klijente - objašnjava Renato.  

Odazivaju se na sve pozive, pa čak i one gdje mušterije traže sitne popravke koje rade na licu mjesta. Nije im teško otići ni van Sarajeva, jer svaki zahtjev doživljavaju kao novi izazov i pristupaju mu sa najvećom pažnjom. 

- Svi koji su u potrazi za kreativnim, kvalitetnim, a povoljnim rješenjima, mogu nas kontaktirati na broj telefona 061 21 53 93 ili putem Facebook stranice - za kraj je poručio Davorin.