U toku radnih dana stručni saradnici Enterijer.ba daju odgovore na upite čitalaca o uređenju njihovih stanova, o prepravkama i dekoraciji. Mnoge zanima koji su to stilovi i detalji koje naši arhitekti preferiraju.

..................................................................................







U priči o dekoraciji ličnih prostora, upoznat ćemo vas sa naše četiri stručne saradnice: Sanelom Isaković, Azrom Krnić–Tanković, Biljanom Radumilo i Aminom Alić.

 

Sanela Isaković, d.i.a

„Pitajte-odgovaramo“



 

Više naginjem ka razigranom dizajnu koji vječito pleše na margini modernog i nekog drugog (u većini slučajeva retro) stila. Ali kroz sve da se provlači nota jednostavnosti, jer smatram da ukus i ljepota počivaju u jednostavnosti.

Poželjno je da svaki elemenat ima, pored svoje osnovne funkcije, još neku funkciju, bila to estetska ili transformacijska, baš kao ovaj zidni elemenat koji pored uloge poličara ima i estetsku/skulpturnu ulogu.




Biljana Radumilo, d.i.a

„Pitajte-odgovaramo“





Minimalistički ali topao, ispunjen dnevnom svjetlošću, kutak za čitanje, meditaciju, kontemplaciju, u potpunosti odražava moju ličnost. S obzirom na to da obožavam čitati i obožavam knjige, oduvijek sam maštala da živim u kući koja ima veliku biblioteku i udoban i topao kutak, mjesto nastanka novih ideja i začetka novih projekata. Ono što treba da odlikuje jedan ovakav kutak jeste udobnost i ugodnost, a ono što mene lično posebno inspiriše, jeste dnevna svjetlost. Uvijek se iznova složim sa tvrdnjom Le Corbusiera: "Arhitektura je mudra, odlučna i veličanstvena igra volumena prikupljenih zajedno pod svjetlom."












Amina Alić, mr.arh

„Pitajte-odgovaramo“




Mnogo je elemenata namještaja koje bih sada izdvojila, ali ovaj put se odlučujem za sto dizajnera Islamu Noguchi. Iako je dizajniran 1940-ih godina, njegov izgled i danas odlično pristaje svakom dnevnom boravku, djelujući kao veoma atraktivan segment u prostoru.

Sastoji se od samo tri dijela: staklene plohe i dva savijena dijela od orahovog drveta, sjedinjena u organsku jednostavnu formu. Smatram da je prilagodljiv svakom stilu primijenjenom u enterijerskoj obradi prostora i u svakom primjeru na neki drugi način uljepšava dnevni boravak.

Umjetničko djelo, praktično i bezvremensko.

Volim jednostavne linije u dizajnu i iz tog razloga ovaj sto se nameće kao prvi izbor u opremanju moga doma.


Izvori fotografija

www.weheartit.com
www.art.hqcyber.info
www.rukotvorine.com
www.positivelybeauty.com
www.metrofurniture.co.uk