"Živimo u divnom svijetu koji je pun ljepote, čari i avantura. Nema kraja avanturi koju možemo imati samo ako je tražimo širom otvorenih očiju." - Jawaharlal Nehru

Za vas smo pronašli 7 najneobičnijih hotela skrivenih širom svijeta. Svako ko je u potrazi za nezaboravnim odmorom ih jednostavno mora posjetiti! 

 

Marina Bay Sands, Singapur

Marina Bay Sands je jedan od najluksuznijih hotela na svijetu, mjesto zbog kojeg mnogi ljudi dolaze u “lavlji grad”.

U njega je uloženo 5,7 milijardi dolara, što ga čini najskupljom zgradom na svijetu. Ova masivna građevina je djelo arhitekata iz firme Safdie, a kao inspiracija za zgradu im je poslužila kula od karata.

Na njegovom vrhu se nalazi bazen koji ostavlja bez daha, a koji sam po sebi ima nevjerovatnu priču. Proteže se 15 metara preko sve tri hotelske kule, putem mosta koji ih spaja, a pogled preko njegovih rubova stvara iluziju koja nestaje i pruža spektakularan pogled na grad.

 

Marques de Riscal, La Rioja, Španija

Marquês de Riscal hotel je čudo moderne arhitekture i jedno od najboljih odredišta kada je u pitanju vinski turizam s obzirom na pokrajinu gdje se nalazi. 

Dizajnirao ga je čuveni arhitekta Frank Gehry u futurističkom stilu. Gigantski oblik hotela je vidljiv kilometrima okolo i sa svojim valovima od titana i čelika simbolizira cuvenu flašu vina Rioja. 

Znajući dobro da futurizam nije po ukusu prosječnog turiste, Gehry je ostavio svoj impresivni individualni dizajn na ulazu hotela. 

Iznutra, hotel je klasičan i udoban i predstavlja idealno mjesto za testiranje vina.

 

L’Hotel Au Vieux Panier, Marseille, Francuska

Jednom davno, jednu od soba u Au Vieux panier hotelu posjetio je francuski umjetnik Tilt. Podijelio je sobu na dva dijela, jednu polovinu je prekrio debelim slojem grafita (čak i krevet), a druga je ostala čista, bijela i potpuno netaknuta.

Naravno, sve se to dogodilo uz blagoslov hotelskih vlasnika. 

Tradicija se nastavlja, tako da su vlasnici svake godine u potrazi za novim umjetnicima koji će u potpunosti preurediti šest soba, što ovaj hotel čini nevjerovatnim mjestom!

 

Katikies Hotel, Santorini, Grčka

Santorini ili Tira, kako ga Grci zovu je najpoznatije grčko ostrvo i najneobičnije ostrvo u Egejskom moru. 

Tu je smješten ovaj elegantni hotel u tradicionalnom grčkom stilu, s klasičnim lučnim stropovima, elegantnim stilskim namještajem i terasom dobrodošlice sa savršenim pogledom na okean.

 

Berggasthaus Aescher Hotel, Švicarska

Berggasthaus Aescher je 170 godina star planinski hotel, skriven u švicarskim Alpama, smješten na litici i do njega se može doći samo pješice ili žičarom.

Sobe pružaju senzacionalan pogled na planine koji ostavlja bez daha.

 

Sala Silvermine Hotel, Sala, Švedska

Hotel se nalazi 155 metara ispod zemlje u napuštenom rudniku srebra. U sobama se nalaze veliki bračni kreveti, udobne stolice i dekorativni predmeti od čistog srebra.

 

Kakslauttanen Hotel, Saariselkä, Finska

Ovaj hotelski kompleks u kojem su sobe u obliku iglua nalazi se u Finskoj u nacionalnom parku Urho Kekkonen. 'Sobe' nude prekrasan pogled na Auroru Borealis i zvijezde kojih u tom dijelu svijeta, nezagađenim svjetlosnim onečišćenjem, ima jako puno. 

Termalno staklo izolira temperaturu u 'sobi' i zadržava je toplom, ali i omogućava da pogled na nebo ostane čist čak i kad su vani temperature ispod minus 30 stepeni. To ga čini idealnim mjestom za uživanje u polarnoj svjetlosti i jednim od sedam svjetskih prirodnih čuda.