window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Stariji podovi često škripe i pucketaju čak i kad niko ne hoda po njima. Ali, uz ovih nekoliko trikova možete utišati stare podove i kretati se bez straha da nekoga probudite.

podoviskripe

Boravak u starijoj kući je iz mnogo razloga posebno iskustvo. Od arhitektonskih detalja koji se rijetko vide u modernim domovima do posebnih antikviteta - stare kuće definitivno imaju 'ono nešto'.

Međutim, neke neobičnosti starijih domova teško je zanemariti, a kamoli propustiti – poput podruma koji prokišnjava, malenih rasklimanih ormara ili struje koja treperi - što mnogi rutinski označavaju kao 'karakter' ili 'šarm' doma. Podovi od tvrdog drveta koji škripe također spadaju u ovu kategoriju.

To je ona jedna stvar koja će te izdati dok se kasno u noć vraćaš kući ili moraš već treći put u WC. Stariji podovi često škripe i pucketaju čak i kad niko ne hoda po njima.

Srećom, postoje načini da se ti 'nezahvalni' zvukovi utišaju. Prvo morate locirati izvor škripanja ili pucketanja - nešto što je posao za dvije osobe.

Neka jedno od vas siđe u podrum (ako je škripa u prizemlju), a drugo hoda okolo po škripavom podu u prizemlju. Onaj ko je na nižoj razini trebao bi moći tačno odrediti (ili približno) odakle dolazi zvuk.

Odatle imate nekoliko različitih opcija, ovisno o tome želite li brzi popravak ili nešto trajnije i želite li riješiti problem odozgo ili odozdo.

Odozdo

Nekoliko načina za popravljanje bučnog poda odozdo uključuju:

1. Namažite malo građevinskog ljepila ili stolarskog ljepila na tanku drvenu daščicu, a zatim nježno tapkajte njom između greda i podloge poda, 'pazeći da ne udarite tako jako da ošteti pod', napominje Lisa Kaplan Gordon, nagrađivana spisateljica koja se dugi niz godina bavi i piše o nekretninama na realtor.com, Yahoo, AOL i drugim magazinima.

2. Ako postoji veći razmak, možete upotrijebiti pištolj za fugiranje kako biste šupljine napunili građevinskim ljepilom između podloge i grede.

Odozgo

U međuvremenu, evo nekoliko načina da utišate svoje podove odozgo:

1. Naspite puder u pukotine, pokrijte područje peškirom ili krpom i pažljivo prođite po njemu da se sve slegne.

- Prah djeluje kao lubrikant koji zaustavlja trljanje koje uzrokuje buku - objašnjava ona.

2. Zabijte eksere prekrivene malim prstenovima koji sprječavaju da se ekser s vremenom izvuče ili eksere prekrivene cementom u procjepe između dijelova podnih dasaka koje se trljaju, savjetuje Gordon.

3. Ako je škripa uzrokovana odvajanjem podnih dasaka od podloge, možete zabiti dva eksera pod suprotnim uglovima od 45 stepeni u grede, a zatim upotrijebite drveno punilo za rupe.