window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kada su u pitanju lijepi enterijeri i klasični stil, Francuzi su profesionalci. Bilo da sanjate o vikendu u Parizu ili tražite šik pariške ideje za renoviranje, beskrajna inspiracija leži u prekrasno stiliziranom francuskom enterijeru.

French1

Iako postoje različiti stilovi uređenja enterijera u cijeloj Francuskoj (kao što je popularni francuski seoski stil), postoji nekoliko ključnih pravila dizajna koja zaista utjelovljuju francusku filozofiju dekoracije.

Od sofisticiranosti bez napora do fokusiranja na staro, evo šta trebate znati da biste oponašali francuski stil kod kuće. U nastavku slijede savjeti koji su to elementi potreni za francusku dnevnu sobu.

 

Fokusirajte se na istoriju

Kada uređujete dnevni boravak u Francuskoj, postoji velika šansa da soba ima beskrajnu istoriju. Francuzi nikada ne prikrivaju istorijske detalje i umjesto toga dopuštaju istoriji da bude ispred i u središtu njihovog dizajna. Francuski dizajn spaja kultne arhitektonske detalje sa modernijim komadima.

French02

Ako ste dovoljno sretni da imate zid od cigle, grede ili starinske kalupe, fokusirajte svoj dekor oko ovih karakteristika i dopustite im da zablistaju. Ako to ne učinite, prilično je jednostavno da sami dodate detalje od gipsa ili ugradite lažne grede kako biste svojoj dnevnoj sobi dali malo više karaktera.

 

Ukrasite zlatnim akcentima

Malo stvari djeluje toliko francuskim poput ukrasnog zlatnog ogledala na vrhu klasičnog kamina. Kanališite svoj osjećaj za pariški dizajn i pospite zlatne akcente po cijeloj dnevnoj sobi. Ogledalo je odlično mjesto za početak, ali okviri za slike, svijećnjaci i bočne svjetiljke su ostali dodaci koji mogu dodati malo francuske glamuroznosti bez puno truda.

French05

 

Dozvolite da vaš dekor bude opušten

Iako nema sumnje da su francuski enterijeri sofisticirani i elegantni, rijetko su pretrpani. Razmišljajte o "šiku bez napora" i nemojte se previše fokusirati na savršenstvo. Umjesto toga, prihvatite suštinu jednostavnosti i nemojte se previše truditi. Kada su u pitanju enterijeri, Francuzi čine da ljepota izgleda tako lako zato što ležerno dodaju elegantne komade pomiješane s jednostavnim.

French04

 

Miješajte i uparujte stilove

Francuske dnevne sobe su eklektične na klasičan način. Nemojte se bojati miješati i uskladiti uzorke i stilove u svom životnom prostoru kako biste stvorili vizuelno zanimljivu sobu. Ovdje, print zebra i print geparda djeluju zajedno kako bi stvorili zabavan prostor koji je savršeno neusklađen i naglašen. Francuzi se ne plaše da rizikuju u svom dekoru jer ne razmišljaju o savršenstvu.

French06

 

Isprobajte trend glomaznih komada

Jedna stvar koju ćete često vidjeti u modernim francuskim dnevnim sobama je nagovještaj kubizma s niskim namještajem, krupnim komadima i geometrijskim oblicima. Ovi komadi su savršena pratnja tradicionalnoj arhitekturi i pomažu u modernizaciji vintage prostora. Iako su šik, francuski dnevni boravak ne bi trebao biti neudoban i trebao bi biti prostor u kojem želite provoditi vrijeme, a ne samo gledati.

French07

 

Otvorite prostor prirodnom svjetlu

Francuske dnevne sobe često imaju prednost što imaju velike prozore ili "Juliet" balkone koji gledaju na grad. Francuzi prihvataju ovo prirodno svjetlo i puštaju ga unutra što je više moguće. Oni mogu dodati prozirne zavjese ili navečer navući roletne, ali držanje otvorenih prozora tokom dana je savršen način da se zagledate u te pariške ulice. Usmjerite svoj namještaj oko prirodnog svjetla u vašoj sobi i pazite da ne blokirate svjetlo.

French08

 

Odlučite se za drvene podove (riblja kost)

Tepisi i prostirke mogu biti bujne i meke pod nogama, ali Francuzi prihvataju izgled golog poda. Odlučite se za podove od prirodnog drveta (ako si to možete priuštiti), a bonus bodove ćete imati ako odaberete uzorak riblje kosti kako biste zaista dobili taj pariški izgled i osjećaj. Tepih je u redu, ali odaberite starinski turski komad ili čvrsti tepih niske dlake.

French09

 

Uvijek dodajte svježe cvijeće

U Parizu je tezge sa cvijećem teško zaobići, pa nije ni čudo zašto Francuzi uvek dodaju svjež buket da upotpune prostoriju. Ali kao i ostatak sobe, izgled bi trebao biti neopterećen, pa se odlučite za ležeran izgled s jednostavnim bojama ili zelenilom koji ne djeluje pretjerano stilizirano ili savršeno. Bijele ili svijetlozelene palete boja dobro funkcionišu i daju vašoj sobi jednostavan završni dodir.

French03