window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Bilo da ste u potrazi za raskošnim draperijama, laganim materijalima zavjesa ili popularnim panelima – sama želja da nađete odgovarajući dekor znači da ste ljubitelj ukrašavanja prozora.

Zavjese za mnoge predstavljaju mjerilo lijepo dekorisanog doma i detalj koji čini njegovo „odijelo“, vidljivo kako spolja kroz prozorska okna, tako i iznutra. Mišljenja su oprečna: neki bez zavjesa ne mogu za zamisle dom, dok ih neki vješto i namjerno izbjegavaju.



Pored toga što mogu da spriječe ili propuste svijetlost u prostoriju, te da sakriju od neželjenih pogleda, od zavjesa se zapravo očekuje da daju završni pečat uređenju i da stave „tačku na i“.

 

Guste i teške zavjese

Od zavjesa ovog tipa, bilo da su jednobojne ili šarene očekuje se da privuku pažnju i naglase eleganciju ili šik dekor doma.

Smrežurane, na prvi pogled nemarno sakupljene i svezane, u stvari su način da se ostatkom enterijera udahne posebnost i pomalo neobičan i magičan efekat.

 

Kontrastne kombinacije

Na fotografiji vidljivo crno-bijela kombinacija zavjesa ima za zadatak da prostoru podari eleganciju i otmjenost. Ukoliko je cijeli enterijer u svijetlijim tonovima, sa ponekim detaljem u tamnoj, onda je zavjesa ta koja može jednostavno da „probudi“ dekor. 

Kontrast naglašava, osvježava i čini da prostor dobije sasvim novo ruho.

 

Duge zavjese toplih boja

Vidljiva roza boja sa fotografije, u sobi sličnih tonova, naglašava jednostavnost i udobnost ambijenta. 

Iako duge zavjese znače eleganciju, sa pravilnim odabirom boje postiže se i efekat relaksirajućeg prostora koji odiše toplinom i uklopljenošću detalja. 

 

Svijetle, jedva primjetne zavjese

Ovakvi materijali i boje, od nijansi bijele preko krem do nježno pastelnih tonova, imaju za cilj da upotpune dekor, ali da ge ne preopterete. 

U većini slučajeva pristalice ovog stila vole prozračnost, svjetlost koja kroz prozor dopire, te smatraju da je sam ambijent dovoljno snažan, da jarka nijansa ili dezeni zavjesa nisu neophodni. One su tu, a kao da ih nema, te se ovim načinom dekorisanja prozora postiže delikatno-nježna i vazdušasta atmosfera.