window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Vodeći se svojim ličnim ljubavima prema različitim segmentima života, nastaju unutrašnjosti naših stanova i kuća, rađaju se nove ideje i nadolazi inspiracija.

dekoracija1

Prikupljene sitnice, pokloni, neki dragi lični komadi ili naslijeđeni predmeti, odaju utisak naše ličnosti ili onoga što želimo da postanemo.

dekoracija7

Sve ono što volimo, što nam okupira vrijeme ili čemu želimo da se posvetimo može da postane dio našeg ambijenta. Tako se različiti stilovi i formiraju, pretapaju jedan u drugi i nastaju divne kombinacije, koje često ni ne posjeduju ime, ali su samo naše i mi se u njihovom okruženju dobro osjećamo.

dekoracija9

 

Različito ih doživljavamo

Pojedinačno, različito posmatramo detalje, sitnice i sve one dekorativne stvari koje se nalaze u našem domu. Za nekoga je detalj šareni jastuk na jednobojnoj sofi, za drugog pak fina struktura hrastovog kuhinjskog stola. Jedna stvar je zajednička: primjećivanje. Ukoliko ste jedni od onih koji detalje primjećuju, koji im se dive, koji smatraju da oni zapravo čine čitav ambijent i atmosferu doma, onda ste i vi zaljubljenik u detalje.

dekoracija2

 

Sitnica čini dom

Detalji čine da se izdvoji komad namještaja iz industrijske obrade kojom je, na finalni način došao do nas. Ako se samo malo pojednostave stvari, shvata se da jedan trpezarijski stol i četiri stolice kupljene u popularnom salonu namještaja, mogu da budu mjesto okupljanja desetinama porodica u istom gradu. Ali, zar svaka ta trpezarija nema drugačiju atmosferu?

dekoracija3

Naša ličnost, lični afiniteti, hobiji, profesija, sve nas inspiriše da u dom unesemo detalje i da ih volimo. Upravo zbog toga, naši domovi su čuvari fotografija, šarenih prostirki, srebrnih escajga, modernih lustera i bezbroj drugih dekorativnih sitnica.

 

Od minimalizma do eklektike

Bez njih je prostor prazan, te mnogi dizajneri savjetuju da se za topal ambijent obrati pažnja na detalje. Za tople enterijere, tu su jednostavni tonovi smeđe, narandžaste, bordo. Za svježe enterijere: akvamarin plava, žuta, zelena, bijela. Za decentne: crna, siva, ljubičasta.

dekoracija4

Ako se pitate kada je previše i kada reći „stop“ ogromnom broju sitnica u kući, morali bismo da odbacimo neke stilove kao što je npr. eklektičan. On je nastao kao kombinacija mnoštva detalja i predmeta, struktura i materijala, boja i oblika.

dekoracija5

Ako ste dovoljno vješti da ukombinujete sitnice, a da one ne odudaraju jedna od druge, da prostor nije zagušen i pretrpan, onda imate smisla za dekoraciju i vodite se svojim osjećajem. Za sva ostala uređenja, ne zaboravite da neke stvari vremenom mogu da dosade ili ne izgledaju dovoljno lijepe kao kada ste ih kupili. Tada ih zamijenite nekim novim detaljem i osvježite svoj prostor.

dekoracija6

Inspirativna jednostavnost i mašta, izbor sitnica od onih napravljenih dječijom rukom, kupljenih na rasprodaji, dobijenih na poklon ili sakupljanih godinama čine atmosferu i dušu svakog prostora. To je ono što ne smijemo zaboraviti, kako u uređenju stana, tako ni u svakodnevnom životu.

dekoracija10