window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Deer Lake traning kamp sagradio je legendarni šampion u boksu u teškoj kategoriji Muhammad Ali i otvorio ga 1972. godine. 

Tu se pripremao za neke od njegovih najpoznatijih borbi protiv Joe Fraziera, George Foremana i Larry Holmesa. Većina imanja je nepromijenjena, kao što je teretana, prostor gdje su kancelarije i zajednička menza. U teretani se nalaze fotografije Alija sa Jackson Five grupom i bokserom Sugar Ray Leonardom, kao i njegov mural na zidu. Alijeva mašina za kucanje je na istom mjestu kao i prije 40 godina.

Skoro cijelu deceniju, legendarni šampion u boksu u teškoj kategoriji Muhammad Ali pripremao se za njegove najpoznatije borbe u trening kampu izgrađenom u Pennsylvaniji. Deer Lake trening kamp, koji je ostao netaknut, mjesto je gdje je Ali trenirao za borbe protiv Joe Fraziera, George Foremana i Larry Holmesa. 

Tokom 1970. godine, američka vlada ukinula je Aliju titulu šampiona boksa u teškoj kategoriji, jer je odbio služiti vojsku. Tada je bio centru pažnje i medija i šire javnosti. Ali je sagradio Deer Lake trening kamp na jezeru Deer (Jelen), u Pennsylvaniji. Koštalo ga je oko 100.000 američkih dolara. 

Ali je otvorio kamp 1972. godine i tu je živio i trenirao sve do 1980-tih, da bi na kraju imanje prodao prijatelju 1997. godine. Većina objekata je ostala nepromijenjena, kao što je teretana, prostor gdje su bile smještene kancelarije i zajednička menza. 

Ali trenira na bokserskoj vreći u trening kampu, avgust 1977. godine.

Ali trenira u teretani, avgust 1974. godine.

Teretana u Deer Lake kampu je ponovno otvorena prošle subote i to nakon Alijeve smrti. Umro je u petak, 3. juna, u 74. godini nakon dugogodišnje borbe sa Parkinsovom bolesti. Allen Dillman, sin vlasnika imanja, otvorio je vrata od teretane, kuhinje i kolibe za one koji žele evocirati uspomene na bokserski kamp.

Alijev mural u teretani gdje se Najveći pripremao za mnoge svoje najpoznatije borbe.

Britanski pjevač Tom Jones razmijenio je nekoliko udaraca sa svojim prijateljem Alijem u Deer Lake kampu, 14. jula, 1980. godine.

Ali klanja u džamiji napravljenoj u njegovom bivšem trening kampu, juni, 1991. godine.

Koliba u kojoj je smještena kuhinja ima i veliki trpezarijski stol za cijelu porodicu ispod kojeg se kriju vrata za siguran bijeg. Napravio ih je Ali kako bi zaštitio svoje najmilije. 

Ali je pronašao imanje, koje se nalazi nekoliko kilometara južno od Potsvillea, zahvaljujući svom prijatelju. Kasnije ga je kupio, sagradio imanje i dočekivao javne ličnosti i lokalno stanovništvo koji su mu dolazili u posjetu.

Također je napravio i džamiju na imanju.

Ali trenira u teretani (Okrug Schuylkill) od 1972 - 1980. godine. To je zabilježeno fotografijom koja je objavljena na naslovnici Međunarodnog magazina za boks u decembru, 1973. godine. 

Alijeva mašina za kucanje još stoji na istom mjestu kao i prije 40 godina.

Nekoliko istaknutih ličnosti posjetilo je kamp. Sugar Ray Leonard igrao je košarku na imanju, a Sylvester Stallone počeo je pisati film "Rocky" u jednoj od njegovih koliba. 

Posjetili su ga i Jacksonovi i Frank Sinatra, kao i Elvis Presley koji je sa Alijem otišao u obližnju antikvarnicu. 

Imena Joe Louisa, Sonny Listona, Rocky Marciana, kao i drugih ostaju upisana na velikim stijenama kojima je ograđeno imanje veliko 25.000 kvadrata i na kojem je smješteno 18 koliba. 

Alijev otac je napisao imena na stijenama jer su oni Aliju bili među najdražim bokserima. 

George Dillman kupio je kamp od Alija 1997. godine za 100.000 američkih dolara, renovirao njegove oronule kolibe i otvorio ih kao pansion. 

Dillman je imanje pokušao prodati 2007. godine putem eBay aukcije gdje dobio ponudu od 4.3 miliona američkih dolara, ali je dogovor propao. Kamp je i dalje na prodaju, sada za 495.000 američkih dolara.